Fråga Coachen: Hur ska jag förstå Bibeln?

Fråga:

…kommer Jesus även ge mig tillbaka min syn? Igår tittade jag på en snygg dam på gatan som inte var min fru och enligt Matteus 5:8 skall jag riva ut ögat om det förleder mig: ” Om ögat förleder dig, så riv ut det. Bättre för dig att en del av din kropp går förlorad än att hela kroppen kastas i helvetet” (Matt 5:28)

Så du menar att om man inte håller blicken på Jesus skall man följa hans råd och riva ut ögat som det står i bibeln? Vilket av det Jesus säger skall man hörsamma och vilket skall man inte hörsamma?
Vad jag försöker förstå är hur man som kristen får ihop logiken och kan använda bibeln som rättesnöre när den promoverar saker som ovan? Kan man välja och vraka vilka verser som passar en bäst och blunda för de andra, eller hur funkar det? Och om man inte håller med om vissa saker, som t.ex. slaveri, folkmord och tortyr som rekommenderas överallt i både gamla och nya testamentet, kan man då ändå hävda att det är guds ord och att det är ”sann”? Tacksam för svar.

Svar:
Tack för dina frågor! Det är enormt viktigt och grundläggande som kristen att läsa och ta till sig hela Bibeln och försöka förstå vad du behöver lära dig för att få ditt allra bästa liv. Att inte läsa bara några verser här och där, utan läsa hela böcker och sätta sig in i sammanhanget, både historiskt och situationen.

Min bakgrund är att jag har arbetat 20 år som journalist och jag har också läst juridik. För mig är det lätt att förstå att texter skrivs med en viss vinkel. Du förutsätter att den tänkta läsaren förstår och är insatt i det sammanhang då texten skrivs. Du förklarar därför inte exakt allt, utan koncentrerar dig på det väsentliga du vill få fram. Om vi inte skulle göra det, utan beskriva exakt alla omständigheter runt omkring och hur man kommit fram till en viss slutsats, så blir texten alltför lång och otillgänglig. Att välja ut en del som man berättar gör inte texten mindre sann, men det gör att den blir möjlig att läsa och ta till sig.

Mina studier i juridik hjälper mig också att läsa alla regler och lagar i Moseböckerna i gamla testamentet i Bibeln. En del lagar är situationsanpassade. En mängd renlighetsregler var naturligtvis helt nödvändiga för att livet skulle fungera när två miljoner människor bodde nära varandra ute i den heta öknen. Du kan se vilka problem det blir i de stora flyktinglägren till exemepel. När en smitta sprids går det snabbt och orsakar en massa lidande, sjukdom och död.
Andra regler handlar om ordning och reda. Det är lätt att hitta paralleller i vardagen. Som i skolan när man inte får prata rakt ut i rummet, slänga skräp på anvisad plats, inte spola ned annat än toapapper i toaletten osv. Vi har till exempel mötesfrihet, men om du ska demonstrera behöver du särskilt tillstånd. Allt för att kunna se till att samhället är fritt, men säkert för alla.

Sen kan inga lagar i världen täcka varje liten situation som kan uppkomma. Därför behöver vi dels grundlagar som helt enkelt inte får kränkas och vi behöver ha lagar som blir rådande om två lagar strider mot varandra.

Men det räcker inte med att bara läsa själva lagtexten. Du behöver också läsa vilket syfte lagen hade när den stiftades och du behöver sätta dig in i hur man har dömt tidigare, så kallade prejudikat, för att förstå hur man ska tolka lagen.

Precis så behöver du läsa lagarna, reglerna och föreskrifterna i Bibeln också.

Du undrar över hur man ska förhålla sig till slaveri, till exempel. Om man går tillbaka till Moseböckerna, så var ju Israelerna slavar i Egypten. Eftersom Israelerna blev så många blev Farao rädd att de skulle göra uppror, så han beordrade att alla nyfödda gossebarn skulle dödas. Moses räddades av Faraos dotter som adopterade honom och fostrade honom som en prins.

Moses var sedan den som fick Guds uppdrag att föra folket ut ur Egypten, ut ur slaveriet.

Som du säkert känner till har slaveri funnits och varit vanlig i alla kulturer till så sent som på 1800-talet (i Västeuropa började man avskaffa slaveriet redan på 1200-talet) och förekommer ju fortfarande idag tyvärr!

Att slaveri också är omnämnt i Bibeln är därför inte särskilt konstigt.

Du har säkert också läst om Bibelns rättesnöre när det gäller slavar? I 5 Mosebok 15:12 står det att man skulle släppa slavarna fria vid slutet av det sjätte året och då skicka med tillräckligt med mat, pengar och tillgångar, så att den före detta slaven skulle kunna bygga upp en egen försörjning. Slaven kunde också få stanna om de verkligen älskade familjen de bodde hos.

Allt detta för att inte Israel själva skulle glömma att de en gång varit slavar.

I Nya testamentet finns anvisningar för slavar, att de skulle utföra sitt arbete på bästa sätt och respektera sin Herre. På det sättet förutsätts också att slaven inte behandlas som om han eller hon inte hade ett eget värde. Det förutsattes att de skulle ta ansvar för sitt eget beteende. Och eftersom Gamla testamentet var den enda Bibel som fanns då, så förutsätts slavarna släppas fria i slutet av sjätte året.

Sen frågar du om folkmord och tortyr. Jag skulle vilja be dig om att se dig omkring i världen hur man anfaller varandra och gör anspråk på mark, bara för att man vill ha den.

Det är först på senare tid vi bland annat genom FN bestämt oss för att gemensamt sätta stopp för oprovocerad annektering av andra suveräna nationer. Och om de reglerna skulle hållas skulle vi inte ha några krig.

Om du verkligen läser Gamla testamentet så ser du att det härskande beteendemönstret var att erövra. Världsherravälde har varit eftertraktat under hela mänsklighetens historia. Men så skulle inte Guds folk, Israel, bete sig! De fick sig tilldelade ett land. De skulle inte roffa åt sig. Men Gud gjorde det väldigt tydligt att ingen människa egentligen kan göra anspråk på mark, eftersom jorden är skapad av Gud och ytterst tillhör Gud.

Din fråga är om man helt kan bortse från slaveri, folkmord och tortyr. Och svaret på din fråga är att Bibeln lär oss om måttfullhet, barmhärtighet och disciplin i förhållande till Gud, våra medmänniskor och oss själva.

Du ställer en fråga om det Jesus säger om att riva ut sitt öga om man ser på någon annans kvinna. Där är det viktigt att också se till vem och i vilket sammanhang han sa det?

Säkert har du hört om fariséerna som gärna framhöll hur förträffliga de var som höll alla Guds lagar och regler och en hel del egna regler som de hade lagt till. Då kan man undra om inte det var bra då, de följde ju reglerna? Problemet var att de visserligen höll sig till reglerna, men de hade missförstått syftet. Om du å ena sidan är trogen mot din man eller fru, men samtidigt går och spanar efter andra, då bidrar du inte till en sund, trygg och nära relation, utan skapar en osäkerhet, svartsjuka och en inbyggd söndring.

Det Jesus pratar om i Matteus 5:28 är en del av Bergspredikan. Han varnar för att följa Guds lag utan hjärta.

Det vill säga syftet med lagarna och reglerna är att skapa ordning och reda i ett folk som faktiskt under flera hundra år bokstavligen blivit behandlade som slavar och levt i en egyptisk kultur. Men det var aldrig meningen att följa lagen utan kärlek. 

Och har du läst nya testamentet ordentligt, så har du också fått med dig vad Jesus svarar när han får frågan om vilken av Guds lagar som är de viktigaste. Det vill säga om två lagar skulle strida mot varandra, vilken lag har då företräde framför den andra.

Jesus svarar då: Du ska älska Gud med hela ditt förstånd och du ska älska din nästa som dig själv. Och det här svaret rymmer egentligen svaret på alla dina frågor.

Hoppas att du får nytta av det här svaret!

Var gärna med Bibeln Till Alla på Facebook och följ mig gärna på Twitter och Instagram!

Gud välsigne dig!

Cecilie Östby

Bibeln Till Alla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s