Och jag tänkte, hur kan man inte älska hösten?

Jag har precis smakat på årets första mogna krikon. Plockad direkt från trädet, fortfarande kall av nattkylan, fräsch av morgondaggen och perfekt sötsyrlig, med mjukt fruktkött. Jag kunde inte låta bli att undslippa mig ett litet ljud av välbehag. Krikonträdets frukter är väl värda att vänta på, för någon som älskar krikon och plommon, och hösten.

Närvaro i sociala medier lär en att långt ifrån alla svenskar uppskattar våra fyra årstider. Faktiskt verkar det vara så, att det är vanligare att enbart uppskatta sol, sommar och värme, hellre än att uppskatta höst, mörker och kyla. Fast det är klart, skriver man på det viset är det ju inte så konstigt egentligen. Det är snarare ett sundhetstecken. Men om man skriver så här istället: Gemene svensk borde kunna uppskatta den svenska sommaren för solen, värmen och naturens överflöd av skönhet, smaker och dofter. Alla borde kunna uppskatta hösten för den klara luften, de sprakande färgerna, och inte minst det helande regnet. Utan regn ingen grönska kommande år. Alla borde kunna uppskatta vintern, för att det är på grund av kylan vi får floran med det illgröna klorofyll, som kännetecknar allt som den svenska våren sedan står för när den formligen exploderar av solens värmande strålar i april. Tar vi bort alla årstider utom sommaren återstår bara brunt, gult och militärgrönt på sin höjd, och den färgkombinationen finns det så det räcker av på de mellersta och södra delarna av jordklotet. Det är bara att välja och vraka.

Det går ju heller inte att hata bort regnet eller oönskade årstider. Naturen gör precis som den behagar och tar inte emot beställningar. Att må dåligt för att en viss årstid nalkas eller för att ett visst väder kommer in, är lika effektivt som att sitta och svära åt sina medtrafikanter i bilen på väg till jobbet. Ingen bryr sig, mer än du. Det är faktiskt till och med mer effektivt att skriva om sina idioter till medtrafikanter i sociala medier, än det är att klaga på vädret i densamma. Men jag tror att väder- och årstidsångest går att slippa, om man bara lär sig att upptäcka och uppskatta de små skönhetstecknen, istället för att stirra sig blind på allt det man upplever besvärligt och jobbigt. Självklart blir tillvaron fylld av tråkigheter om man förväntar sig att den ska bli det. Börja notera de små sakerna i varje väderlek och varje årstid som faktiskt ger dig en liten känsla av kärlek och glädje, så kommer du att med tiden inse att du har samlat på dig en skattkista som gör hela årshjulet uthärdligt, och så småningom även lustfyllt! En vacker dag ligger du där med en god bok i soffan, en kopp rykande hett té, och tända ljus på bordet bredvid dig, och njuter av smattret från regnet på fönstret.

Nu säger jag inte att ett idogt regnande, åtta månader i sträck, inte kan ta knäcken på den allra mest positiva och väderälskande naturmuppen. Självklart är lagom bäst. Men om man tänker efter, hur illa ställt har det egentligen varit med det svenska vädret under din och min livstid? Egentligen har det varit ganska bra, eller hur? Årshjulet snurrar i sin stilla mak och erbjuder oss ett fyrdimensionellt skådespel utan dess like, alldeles gratis, och vi hinner aldrig bli uttråkade.

Jag plockade ett moget krikon till, stoppade det i munnen och njöt av sötman. Och jag tänkte, hur kan man inte älska hösten?

Vanja Gauffin

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s