Det är inget fult att åldras

Vi är så rädda för att bli gamla. Vi skriker när vi ser en rynka i ansiktet och sörjer när vårt första gråa hår tittar fram.
Kroppen förändras. Vi tappar hår och magen börjar puta ut. Ögonen börjar sakta svika och ungdomskulturen går oss förbi. Visst måste det få vara okej att sörja den tid som passerat, men jag vill inte att vi ska glömma att också glädjas över den tid som varit, och den tid som är kvar.

Skärmavbild 2013-07-30 kl. 19.51.16

Hela tiden pratas det om vilket budskap som egentligen går ut från media och vilka värderingar som sjunker in i våra huvuden. Så vad säger ”idealet” om de gamla då? Vad får vi för budskap genom reklam och hur går snacket mellan oss människor om just åldrandet? Reklamen säger att det är fult att bli gammal, det gör de flesta av oss också. Man ska färga bort sitt gråa hår och släta ut sina rynkor med någon mirakel-kräm. ”Jag börjar bli gammal” kan man höra ibland med en viss sorglig ton i rösten. Äldre som försöker undvika att säga sin ålder, eller skäms efter att de talat om den. Och jag gissar att detta är en av anledningarna till varför vuxna får ålderskris och genom olika knep försöker dölja sin ålder. Det är ju skamligt att bli äldre. Men egentligen… det är ju inget fult att åldras.

Vad ser vi när vi ser en äldre människa? Vad säger det yttre, talar det bara om att energin minskat och att tiden är över? När vi ser en rynkig människa, rynkor som inte beror på annat än normalt åldrande, då är det ett välanvänt ansikte vi möter. Det är en människa som varit med. Ett ansikte som har skrattat, ett ansikte som gråtit och ett ansikte som varit rasande. Och när vi ser gråhåriga äldre människor, inte är väl första tanken då att han eller hon är ful? Nej, håret bär också med sig en historia. Håret har klippts och ändrat stil i sökande på en identitet. Håret har mött solljus och regn. De äldre armarna är slitna efter att ha byggt upp ditt och mitt Sverige. Efter kamp och strid och efter att flera gånger ha fått hålla om sin andra hälft. Munnen har fått upptäcka ett antal olika maträtter med både förfäran och förtjusning. Och säkert har den fått säga förlåt ett flertal gånger. Benen har färdats över massa olika platser och fötterna har kittlats av gräset. Ett åldrat hjärta som kastats mellan känsla och förnuft. Ett hjärta som fått kämpa som barn, make eller maka, förälder, mormor eller morfar.

En åldrande kropp bär med sig en historia. En historia om att växa upp i ett tidigare Sverige, att bygga relationer och att gå igenom livet med allt vad det innebär, glädje och sorg. Äldre människor bär inte bara med sig en ryggsäck av historia, de bär med sig en fullpackad hockeytrunk med livserfarenhet och kunskap. Tänk vilka fantastiska berättelser det finns bakom ett äldre ansikte. Att åldras tror jag inte alls behöver betyda att det är tråkigt. Jag tror bara att det betyder att en ny period i livet har börjat. Att bli äldre är något vackert och jag hoppas att vi kan förstå att det inte är något fult i att åldras, det är ett privilegium.

Skärmavbild 2013-07-30 kl. 19.46.35

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s