Vargjakt, schmargjakt

Min far är jägare, min sambos far är jägare, min sambo är jägare, hans släktingar är jägare, våra grannar är jägare, mina kollegor är jägare och jag skulle vara jägare om jag hade tid och råd att ta en examen. Alltså diskuteras det en del jakt här. Inte hetsigt, inte ofta, inte i samma mängd och kaliber som folk gör som är intresserade av fotboll, men en del. Jag lägger mig också gärna i diskussioner om jakt vid de tillfällen då de dyker upp på nätet. Jag är nämligen för jakt, men emot vargjakt, och tänk: jag bor inte ens i stan.

Det är nämligen det som stör mig mest, de väldigt ogenomtänkta och dåligt underbyggda argumenten från de så kallade varghatarna, eller kanske lite mer diplomatiskt benämnda vargmotståndarna, som går ut på att det bara är storstadsbor som vill ha varg i Sverige. På sitt allra fegaste manér gömmer de sig bakom oss som bor på landet och skapar ett unisont kollektiv av oss, som påstås tycka att vargen ska utrotas. Jag är uppvuxen och stadigt boende på landet, men jag har också haft lyckan att gå en grundkurs i naturkunskap. Något som alla i hela världen borde tvingas att göra, vare sig det intresserar dem eller ej. Varje liten del av flora och fauna är väsentlig för ett väl fungerande ekosystem. Det fungerar som riktning av balkar: felar det en millimeter i början, så kan det fela flera decimeter i slutet. Ta bort en länk i näringskedjan, så fattas en hel rulle kätting någonstans till slut. Vi ser det naturligtvis varje dag och vet att det är sant, men det är bekvämt att ignorera det och lulla på i sin egen föreställningsvärld.

Jag och min sambo bor som sagt på landet. Vi har får och hundar och är ändå emot vargjakt, för jaktens skull. Att bedriva skyddsjakt och avliva dysfunktionella individer däremot, är ett måste inom naturvård. Men en varg som bara råkar bli sedd när den passerar, måste inte nödvändigtvis vara ett föremål för skyddsjakt. När det gäller människor och människors knepiga beteende i olika situationer, oftast vid myndighets- eller chefspositioner, brukar jag säga: ”Det finns idioter i alla läger”, med andemeningen att det är ett fåtal bland många, men de dyker upp lite varstans, och den sanningen gäller ju även djur. Inte alla djur agerar på ett sätt som är ett naturligt beteende, det kan slå slint även där. Skillnaden mellan människor och djur är bara att djuren inte har utvecklat ett socialt skyddsnät som uppmärksammar, fångar upp och kan utdela straff eller inleda samtalsterapi med individer med avvikande beteende. Alltså, om du kommer hem från jobbet en dag och vargen har snott din fredagsöl, intagit din soffa med baktassarna nonchalant uppslängda på soffbordet och ligger och zappar på din tv, då kan man säga att den har ett dysfunktionellt beteende. För att vara varg alltså. Ja, jag var lite dryg här. Ta det för vad det är.

Det som är lite märkligt är att vi människor är suveränt duktiga på att utveckla teknik som hjälper oss i vardagen, eller för all del tar oss till månen och längre. Vi har smartphones och appar, förarlösa stridsflygplan, övervakningsutrustning i hemmet och robotiserade dammsugare som kan memorera rummet det just har letat sig runt i, för att göra ett effektivare jobb nästa gång. Vi omger oss med en massa avancerat krafs och kan lägga hur mycket forskning, uppmärksamhet, tid och pengar som helst på det. Men vi kan inte för vårt liv komma på något vettigt sätt att skydda oss själva och vår boskap från rovdjur, med mindre än att på värsta stenåldersvis utrota hela arten, för att det är ”billigast” och ”mest effektivt”. Jag skrev om det här i min blogg för något år sedan, och frågan kvarstår:

Hur kommer det sig, egentligen?

Vanja Gauffin

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s