Om sådana där framtidsval (läs framtidskval)

Jag tänker börja med att poängtera att jag inte är ett dugg avundsjuk på de som måste välja sin framtid numer. Nu ”måste” du välja rätt så tidigt i livet för att vägen ska bli lätt att ta sig fram på. När jag gjorde mina val som innefattade studier så kunde man egentligen välja först när de ”obligatoriska” bestyren var klara. Gymnasiet är inte officiellt obligatoriskt men med tanke på samhällsutvecklingen runt omkring oss så måste jag ändå skriva ordet ”obligatoriskt”.

Numer måste du ”välja”, åtminstone vilken motorväg du ska ta, tidigt i livet för att kunna samla på dig många meritpoäng. Olika kurser ger olika mängder poäng beroende på vad du väljer senare i livet. Så det krävs planering, minst sagt.

Det, tycker jag i alla fall, tar bort lite av charmen att vara ung. Jag menar absolut inte att man ska strunta i allt vad utbildningen heter, snarare tvärt om. Om det är något jag lärt mig så är det att man lär sig bäst om man har roligt och trivs. Det gör man, jag, utan en massa krav som hänger över en. Att vara ung (läs yngre) ska vara roligt. Det ska det såklart vara att vara äldre också, men på ett annat sätt. Det skriver nog alla under på.

Det börjar närma sig dagen då folk får reda på om de får spendera några år till i skolbänken, några kanske har planerat detta länge dock. Spännande tider för vissa, olidliga tider för andra. De som känner press har knappas fått tunnare moln att kämpa mot de senaste åren.

Men det kanske vi ska se som en rejäl förmån. Det är trots allt långt ifrån alla som har möjlighet att utbilda sig. Det måste vi såklart ändra på, men jag undrar om fler krav och färre möjligheter verkligen är rätt väg att gå?

Går vi bakåt i tiden? Jag vill i alla fall framåt! Ta min hand så springer vi in i framtiden!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s