Det är alltid lättast för den som det inte gäller

Vad skulle du göra om…
Hur skulle du reagera om…

Det här är två ganska vanliga frågor som de flesta säkert ställer sig, eller ställs inför någon gång i livet. Det kan handla om allt ifrån den banala frågan om vilken enda sak man skulle ta med sig till en öde ö, till betydligt allvarligare frågor om hur man skulle reagera och agera vid en naturkatastrof eller olycka, vem och vad man skulle prioritera att evakuera om huset brinner, eller hur man skulle agera om man blev gravid efter en våldtäkt. Många av oss kan oftast också ge självklara och säkra svar på hur vi skulle reagera och agera. Man känner ju sig själv bäst, eller?

Sanningen är dock mycket svårare än så. Ingen känner sig själv så väl så att man med säkerhet vet hur man skulle reagera förrän man verkligen har utsatts för ett visst scenario. Människans psyke är en invecklad och avancerad apparat som alltid, i första hand, ser till att skydda sig själv. Man ser till att man överlever, helt enkelt, och den enskilda individens sätt att överleva psykiskt och fysiskt kan ta sig både annorlunda, konstiga och irrationella uttryck i omgivningens ögon. Omgivningen är nämligen alltid politiskt korrekt i förhållande till de lagar och regler som gäller i just det samhället. Det är alltid lättast för den som det inte gäller.

Att diskutera etiska frågor är lika intressant som det är svårt. Att diskutera handlar ju som bekant om att stöta och blöta både för- och motargument, inte att bara framhärda sin personliga ståndpunkt. Ens personliga ståndpunkt är nämligen inte intressant för någon annan än en själv, om man inte är villig att lyssna på andra. Det senaste avsnittet i kriminalserien Kommissarie Banks, handlade om ett alldeles ypperligt exempel av ett etiskt problem, nämligen illegal människo-/organhandel. En prostituerad ung kvinna hade valt att inte göra abort, för hon tänkte sälja sitt barn. Paret som skulle köpa barnet tänkte använda det för att utföra en hjärttransplantation på sin egen hjärtsjuka dotter. De skulle med andra ord mörda det nyfödda, oönskade barnet, för att rädda livet på sitt eget barn.

”Barnet skulle ha aborterats om inte vi hade köpt det” sa skurken. ”Är det bättre att låta två barn dö, än att låta ett överleva?”

För dig och mig, som kanske inte just nu befinner oss i en sådan situation, är det säkert jättelätt att sträcka pekfingret i vädret och säga ”SÅ FÅR MAN INTE GÖRA”! Frågan är hur vi kommer att resonera och agera den dagen vi ställs inför situationen, då våra älskade barn eller anhöriga är i akut behov av nya organ som det är brist på, och någon erbjuder oss en möjlighet. Vet du själv med säkerhet hur du skulle agera? Det är inte de kallblodiga bovarna och banditerna som håller igång den illegala organhandeln, de tjänar bara pengar på den. Det är panikslagna föräldrar och anhöriga som står för aktiviteten på marknaden, och allesammans har de genom åren säkerligen haft ädla och förhållandevis politiskt korrekta ståndpunkter i massor av etiska frågor.

Det finns även människor som faktiskt har gjort ett val när de verkligen har ställts inför etiska problem, som de är nöjda med. En del av dem kräver sedan att andra människor måste och ska agera och resonera som dem, ifall de ställs inför samma dilemma någon gång. Aborter är ett exempel. Det finns abortmotståndare som framhärdar att alla ska agera och resonera som dem, och alla som inte gör det är per automatik kallblodiga mördare och jordens avskum (om de inte ändrar sig). Människan betraktas av dessa som ett kollektiv, där alla kan lära sig att tänka och agera på samma sätt. Man missar helt den där viktiga detaljen att individen har ett helt eget tankemönster och reagerar individuellt på olika prövningar i livet. Ingen kan hävda att man har rätt att tvinga en annan människa att fatta ett beslut som inte är förankrat hos den enskilde individen. För den som tror på Gud, borde tanken att Gud sköter sitt bäst, och själv sköter kommunikationen med de sina, ligga nära till hands, men så är det bara i de fall där det passar det personliga syftet. ”Låt Gud sköta familjeplaneringen”, är ett ganska ogenomtänkt slagord som cirkulerar på Facebook just nu i abortmotståndarkretsar. Säg det till barnet som föddes in i familjen där det utsätts för incest och övergrepp varje dag, 365 dagar om året, från den dag det föddes till den dagen det tar livet av sig.

Det är alltid lättast för den som det inte gäller.

Vanja Gauffin

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s