Fråga Coachen: Vem Kan Älska Mig Utan Barn

Fråga:

Hej! Jag är en kvinna som i n t e vill ha barn. Många kvinnor provoceras av detta och männen lägger benen på ryggen och springer. Hur ska ja tackla det faktum att alla mina förhållanden tagit slut pga att jag inte vill ha barn? ”Det är Ditt fel att det tog slut”, har männen sagt. Just nu så verkar ett förhållande vara ”Mission Impossible”. Det ända som hjälpt mig lite är att en kvinna sade ”Hade jag kunnat ta den erfarenheten med mig av att ha barn till tiden I n n a n jag fick barn så är jag inte så säker på att jag hade velat ha några”. JAG vill ha min frihet att kunna göra som jag vill, när jag vill och hur jag vill.
En trogen läsare

Svar:
Jag vill börja med att tacka dig och alla er andra som ställer frågor till mig här på Fråga Coachen! Det känns som ett enormt förtroende. Och jag vill att ni ska veta att jag gör mitt bästa för att svara rakt och ärligt, för att svaret ska vara till nytta. Jag vill understryka att jag svarar av kärlek och för att jag bara önskar det bästa för dig. Att du ska få ditt bästa liv.

Du ”En trogen läsare” berättar om hur du blir bortvald på grund av att du har framfört en stark ståndpunkt. Att välja bort barn har blivit en väldigt viktig fråga för dig. Jag uppfattar det också som att du söker stöd för din ståndpunkt, men jag är inte så säker på att du kommer att hitta det som du verkligen söker genom att hitta människor som delar din ståndpunkt när det gäller barnfrågan. Jag ska förklara vad jag menar.

Precis som för alla som står upp för starka åsikter, har du fått uppleva det motstånd som uppstår när du möter människor som är av motsatt uppfattning eller som kanske inte har tagit ställning. Detta är helt naturlig reaktion. Så som jag förstår dig vill du bli respekterad för ditt val. På samma sätt behöver du respektera att andra vill ha det på ett annat sätt. Du behöver acceptera att du kommer möta både män och kvinnor som längtar efter barn. Är de tillräckligt starka i sin längtan kommer de känna sig provocerade av ditt ställningstagande. Och är det en man du träffar som gärna vill ha barn, så kommer han välja att lämna dig.
Du får också räkna med att när du framför din åsikt, kommer andra strida för sin.

Det du frågar om är hur du ska tackla att män väljer att göra slut med dig på grund av att du inte vill ha barn. Jag förstår på din fråga att det också är viktigt för dig att vara i en relation. Att du får vara den du är, med allt du vill och behöver och få känna dig älskad – precis för den du är.
Det är jag helt övertygad om att du kan få! Och början på vägen mot att få uppleva det är att du börjar fokusera på det du vill och sluta fokusera på det du inte vill. För det som händer när du vänder din uppmärksamhet åt ett speciellt håll – oavsett om du är för eller mot något – blir det också det som ditt liv kommer att kretsa kring. Är det frågan om att inte ha barn du fokuserar på, kommer samtalen kretsa kring det och du kommer att bli förknippad med den frågan.
Men du är så mycket mer än det som du inte vill!
Det enkla svaret på din fråga hade varit att säga att du ska anstränga dig för att träffa en man som inte heller vill ha barn. Men jag antar du har fler önskemål om din framtida man än bara det kriteriet. För när ni båda har konstaterat var ni står, så blir andra saker viktigare.

Du säger att du vill ha din frihet att välja hur du vill ha det. Detta är berättigat! Självklart ska du inte tvingas ha barn om du inte vill det! På samma sätt ska inte någon man tvingas att välja bort barn om de inte vill det! Eller hur?
Du säger: ”JAG vill ha min frihet att kunna göra som jag vill, när jag vill och hur jag vill.”
Jag är nyfiken på hur du ska använda din frihet? Vad är det som du vill göra? Hur vill du göra det?
När du börjar fokusera på det som du vill kommer du uppleva att du träffar människor som vill samma sak. Oavsett vilken väg du väljer i livet, kommer du förr eller senare stöta på hinder. Men när du börjar fokusera på det du vill kommer de hinder du ska övervinna föra dig närmare det du vill. Det gör att livet blir mer meningsfullt.

En annan aspekt på din fråga är den om att visa sig sårbar. Ett vanligt antagande är: ”Om du verkligen fick se mig så som jag är, då skulle du inte älska mig!” Det antagandet ger upphov till att man spelar roller och bygger upp murar mellan sig själv och andra. Och antagandet tolkar det som att om det någon gång skulle vara så att man börjar våga öppna sig och visa sig som man är så spricker förhållandet. Eftersom antagandet är att ”ingen kan älska mig så som jag är” så tolkar man felaktigt att orsaken till att förhållandet sprack var för att jag visade upp mig som jag är.

Det blir en ond cirkel där murarna växer sig högre och ensamheten innanför blir total.

Jag talar av egen erfarenhet. Därför vet jag också att det är svårt att se sig själv utan den där muren. Det är svårt att efter lång tid av starkt skydd, veta vad som är jag och vad som är mina ställningstaganden.

En stark åsikt eller ståndpunkt är ett effektivt skydd mot att visa sårbarhet. Med en stark åsikt behöver du inte visa dig sårbar eller i behov av kärlek. Då finns det alltid en förklaring till varför förhållandet inte fungerade. Även om det i verkligheten kanske fanns helt andra anledningar.

Så det jag skulle vilja uppmuntra dig till att göra är att ställa dig några frågor. Skriv gärna ned dina svar i en dagbok.

Om du skulle beskriva dig själv och definiera vem du är, hur skulle du beskriva dig då? Vem är du förutom ”kvinnan som inte vill ha barn”? Vad är du mer? Fokusera på det som du vill när du beskriver dig själv – lämna det som du inte vill.

Föreställ dig hur ditt liv kommer att vara om fem-tio år. Var vill du vara då? Vad vill du att dina dagar ska fyllas av? Hur vill du att andra ska se på dig?

Vad är det som är riktigt viktigt för dig? Vad värderar du högst? Hur är det med det området idag? Hur får du det uppfyllt i ditt liv just nu? Vad behöver hända för att du ska få mer av det du värderar?

Hoppas att det här svaret blir till hjälp för dig. Lycka till och berätta gärna hur det går för dig! Jag finns här för dig!

Kom gärna och besök oss på FacebookTwitter och Instagram.

 

Gud välsigne dig!

Cecilie Östby
Bibeln Till Alla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s