Badstranden kan vänta!

Sommar är mer än bara sol och bad. Sommar är också regn och rusk och en massa bra TV-serier på dvd. Denna sommar frossar jag i ”Deadwood”, HBO: s eminenta serie om bosättningen med samma namn som grundades 1876, en mer eller mindre laglös stad som drog till sig många av den tidens kända amerikanska äventyrare. Det var i Deadwood Wild Bill Hickock blev skjuten; han med död mans hand, ni vet. Hit kom också Bills gode vän Charlie Utter och vilda västerns mest kända kvinna, Jane Cannary – eller Calamity Jane som hon också kallades.

TV-serien ”Deadwood” är ett färgstarkt mästerverk av mustigt språk, förstklassiga miljöer och fantastiska karaktärer – och de flesta av dem baseras dessutom på de verkliga människor som kom och gick i nybyggarstaden. Enbart Ian McShane som bordellägaren Al Swearengen är orsak nog att titta på den. Men det är inte bara som den svärande och supande Al Swearengen Ian McShane övertygar. Han är minst lika bra som intrigant biskop i miniserien ”Svärdet och spiran”. Den som missat denna brittiska storsatsning (efter Ken Folletts roman) har sannerligen ett antal fantastiska filmtimmar att ta igen! Och nyligen kom det dessutom en fristående fortsättning – ”Värld utan slut” – som är lika lysande!

”Breaking Bad” tänker jag också ta mig tid till i sommar. USA: s mest omtyckte narkotikahandlare har mot all förmodan vunnit mitt hjärta, och jag är inne på min tredje repris av säsong ett till och med fyra. Under 2012-2013 har den femte och sista säsongen visats i USA och en god vän ”from over there” har haft vänligheten att banda den åt mig på dvd-skivor.

Vad det är som gör att en kemilärare som gått över till att koka metamfetamin utgör en så enastående grund för en spännande TV-serie är egentligen en gåta, men fungerar gör det, så om du inte redan bekantat dig med Walter White är det hög tid att göra det nu!

Och som grädden på moset så här i semestertider har vi förstås ”Morden i Midsomer” – numera med en ny kommissarie Barnaby vid rodret. John Nettles gick i pension för ett par år sen och Tom Barnaby likaså – nu är det hans kusin John Barnaby från Brighton som tagit över. Och han gör det med den äran, kan jag lova. Och faktiskt var det här just vad denna förträffliga deckarserie behövde för att bli än mer vital och spännande.

Tyvärr måste man ju genomlida avslutningen av ”Klagosång på Skansen” om man ska följa den på TV (måste SVT alltid dra över när de ska visa det där erbarmliga skräpet?) men det står jag faktiskt ut med för nöjet att få njuta av ond bråd död i engelsk lantidyll!

Kort sagt – för min del får det gärna regna i sommar. Och gör det inte det så drar jag ner persiennerna och slå på TV: n i alla fall. Badstranden kan vänta!

Bitte Assarmo

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s