Vad är egentligen stress?

Många mår dåligt av stress och andra säger till och med att det är bra i måttlig mängd. Det verkar dock som att inte många är överens om vad stress egentligen är. Kanske är det bra och just ett friskhetstecken? Det är nog vettigt, tror jag, att man kan inse att ”mjuka” saker faktiskt oftast är extremt individuella.

Så vi, du och jag, kan konstatera att det inte bara finns en sorts stress utan att alla har, minst, en sorts stress som är ”deras”. Min stress för att ta ett exempel har jag insett är väldigt varierande. Häromdagen blev jag enormt stressad av att en stad jag besökte försökte värva fler invånare. Varför gör de så? Och försöker de få mig att flytta? Jag vill inte flytta. Det är många frågor som väcks när man är stressad. De frågorna, i den situation man är får sällan ett svar, snarare flera om några alls. Jag blir väldigt irriterad av dessa frågor som aldrig får svar. Ibland kan jag söka dem i de allra mest oväntade hörn.

Jaja, det som det där något udda exemplet egentligen säger är att ALLA har sina egna skruvade saker de blir stressade av. Många blir nog stressade av jobb, inte jag. Kanske är jag då en av dem som kan säga att lite stress är bra för vad man presterar, lite. Men var går den där gränsen? Och hur vet man vilka som gillar att balansera på den? Och hur vet man vilka som blir stressade av jobb och de som blir stressade av ”konstiga” saker som jag?

Det är något som jag tycker forskning bör ägna tid åt. Kvalitativ forskning. Det skulle vara läskigt att veta, på ett sätt. Men extremt roligt. Go for it!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s