Gästkrönika: Alla har mött tiggare

Från stora organisationer till små barfota barn på gatan och alla möter dessa på olika sätt. Tiggeri har gått från lokal hjälpverksamhet till internationell kriminalitet och business vilket är sorgligt. Jag vill börja och säga att jag är i grunden helt emot tiggeri som fenomen, jag möter det dagligen och jag måste hela tiden förhålla mig till det i strid med mitt generösa hjärta.

Här där jag bor kan vem som helst som visar lite respekt och ödmjukhet gå till ett tempel och äta sig mätt på ris, ingen behöver hungra. De har ingen sjukpeng eller pension så var skall den fattiga gamla änkan få kläder, tvål och det där allra nödvändigaste ifrån om hon inte tigger. Om det nu kan finnas tiggeri som jag accepterar och ger till så är det just gamla som tigger i länder utan pension, de är inga främlingar utan går i samma område år efter år och folk känner sig trygga med att ge en skjorta, ett par skor och en peng ibland. Tiggare har alltid funnits, tiggaren vid templet som är lam och som Petrus reser upp i Bibelns bok, Apostlagärningarna var en känd man som man såg varje dag, därav den stora uppståndelsen. Jesus hade en särskild kassa för dessa fattiga som Judas hade hand om på ett vårdslöst sätt. Jag har alltid mynt i fickan som jag kan ge bort till behövande.

Tyvärr har tiggeri blivit en business som maffian sysslar med överallt. Mängder av Romer från Östeuropa tvingas tigga på Europas gator där barnen lär att bli ficktjuvar istället för att gå i skolan. Likadant här, ligor som har tiggande barn och handikappade som drar in pengar till någon boss. Se gärna filmen Slumdog Millionaire, en stark film som visar en djävulsk Indisk maffia boss och hans tiggarungar. Denna människosmuggling, utnyttjande och förnedring av människor uppmuntrar Svenska regeringen och de röda idag vilket är märkligt när man samtidigt vurmar för solidaritet och mänskliga rättigheter. Maffians metoder är grymma och olagliga men fungerar bra i väst där vi snabbt anpassar vårt samhälle och regler för att passa som handen i handsken på maffia baroner, oftast från öst.

De största rövarna är nog ändå inte maffian utan tiggarorganisationer som är lagliga, registrerade och ”fina” men vars metoder och resultat är högst tvivelaktiga. Det finns oräkneliga förbund och stiftelser som på olika sätt tigger ihop sin omsättning med motivet att de skall hjälpa de fattigaste av fattiga, vilken fin tanke. Sanningen är att väldigt mycket av pengarna går till kontor och lägenheter med centrum adresser, lyxbilar, ofantliga cheflöner, reser i business klass och boende på lyxhotell. Att detta är till priset av utnyttjade, underbetalade telefon uppringare (tiggare) och hunger i magen hos barnen som lånat ut sitt ansikte till hemsidan är inte många som bryr sig om. Många kristna organisationer och evangelisters så kallade ”ministries” är ibland ännu värre, de plundrar fattiga kyrkomedlemmar med motivationen att deras organisation är speciellt utvald av Gud att utföra missionsbefallningen. Att pengar går till privata flyg, limousiner och lyxliv är inte många som vågar påstå, då är man kanske emot GUD, det finns en annan film från 80 talet som heter Fletch där man driver med en amerikansk tv predikant som tigger och lever rövare, en kille frågar Fletch om han tror på Gud, ja säger han, på en Gud som inte behöver en jätte finansiering.

Så min regel är den när det kommer till att ge, om jag är bekant med ansiktet, om kyrkan/organisationen är väldigt lokal och öppen, ja då vill jag ge. Vi kommer alltid ha tiggare runt oss men jag önskar att de naiva givarna som i sin oförstående dumhet ger och samtidigt bidrager till internationell brottslighet eller slöseri skulle sluta och att de som verkligen behöver skulle få, men som det ser ut idag med våra blinda ledare så är det precis tvärt om.

Robin Coster

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s