Det finns inget bara i ordet hudcancer

Hudcancerformen malignt melanom ökar kraftigt. Det läser vi om överallt. Cancerfonden och olika hudcancerkliniker runt om i landet fick senast idag (13/5) en debattartikel publicerad på svt.se där de vill ha 18-årsgräns på solarium. De vill att kommuner tar bort sina solarium på sportanläggningar. Och folk kommenterar med att man då borde förbjuda människor att gå ut i solen. De säger att de minsann har läst att hudcancer bara sitter på huden, att hudcancer inte dödar (så många), att hudcancer möjligen dödar gamla pensionärer som ändå snart dör. Att hudcancer inte kommer drabba dem.

Det är lätt att tro att hudcancer bara sitter ute på huden. Att den är lätt att upptäcka då den sitter synligt. Men fläckarna är små. Har du koll på din hårbotten? Ser du om du får någon ny leverfläck där? Kliar det där köper du kanske lusmedel, men lusmedel biter inte på hudcancer. Det finns inget bara i ordet hudcancer. Den sjukdomen drabbar inte bara pensionärer som redan ”levt klart”. Den kan drabba människor i alla åldrar. Även barn och ungdomar.

När hudcancern sprider sig in i kroppen kan det gå fruktansvärt fort. De livsviktiga organen, som lever, lungor och hjärna, kan drabbas. Jag vet, jag har stått bredvid och sett en kär person tyna bort.

Men jag vet också hur skönt det är att sola. Att få njuta de få dagar som solen skiner och värmer i Sverige. Det är inget fel med att spendera några timmar utomhus i den friska luften. Felet är att inte lyssna på sin kropp om man råkar bränna sig. Jag vet allt för många som fortsätter pressa ute i solen trots att de gång på gång bränner sig. Och varje gång jag berättar om diagnosen som jag fick vid 17-års ålder bemöts jag av sympati och många gånger av orden ”stackars dig, jag har också en leverfläck jag borde kolla upp”!

Jag behöver ingen sympati. För jag kollade upp mig och fick mina leverfläckar borttagna. Jag lever tack vare att min hudcancer upptäcktes i tid och jag nu har läkare att konsultera om jag känner mig orolig. De som behöver sympati och en förbannad spark i baken är de som tror att det hjälper att säga att de borde kolla sig. Spring iväg till närmaste vårdcentral omgående istället för att sitta och fundera.

Och även om du inte skulle vara drabbad av hudcancer, den här gången, glöm tanken att du då är säker. Just den leverfläck du kollade upp kanske var ofarlig, men som sagt, de kan gömma sig på dumma ställen och inget säger att du inte kan drabbas framöver. För inte skulle du börja röka bara för att en läkare säger att du inte har lungcancer?

Ta hand om dig i sommarvärmen och njut av det varma vackra vädret. Det går att njuta med tunna svala kläder. Tänk på att det till och med är skönare att ha varit bra klädd än att komma hem kräftröd och inte kunna sova på tre dygn för att huden svider.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s