Det är förvirrande skoldiskussioner

Det var mycket som förändrades i valet 2006. Jag känner personligen lärare, till och med, som var med på det liberala skoltåget. De känner sig extremt svikna nu eftersom inte mycket införlivades. Det som snarade gjordes var att förtroenden utnyttjades. Det som en gång avgjorde vad folk skulle rösta blev till något helt annat. Många känner sig extremt besvikna och känner att ett förtroende, ett värdefullt ett, har svikits.

Det känns som att vi istället för att sträva framåt tvingas att sträva bakåt. Det som en gång var kutym, på sjuttiotalet, börjar nu sakta komma tillbaka som en åttiotalstrend. Det är inte glädjande, så där som klädmode kan vara, utan det är rätt så skrämmande. Skolan och utbildning kan inte blicka bakåt utan de måste sträva framåt tillsammans med samhället i stort och människors levnadsvillkor.

Det som gör bakåtsträvan ännu mer ironiskt inom utbildning är att det ständigt ställs krav på entreprenörskap och utveckling i skolan. Hur ska man kunna göra det när man samtidigt ska sträva bakåt? Det är i alla fall vad som efterfrågas av våra folkvalda. Vi ska söka utveckling, samtidigt som vi strävar bakåt. Förvirringen slutar inte här utan det ställs också krav på ett ökat samarbete med näringslivet och övriga samhälle samtidigt som all praktik tas bort från alla de teoretiska programmen, och de är inte få.

Teorin ska blandas med praktik och praktiken försvinner. Logiken är svår att läsa ur den där meningen. Men den ska kanske tolkas fram.

Vem.. ..efter allt.

Vem har sagt att politik ska vara enkel? För, allt oftare, när vi pratar skola och utbildning så är det en politisk diskussion vi för. Tänk på det!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s