Rökt bringa från sjuårig ko

En vän till mig noterade här om veckan att det såldes ”rökt bringa från 7-årig ko” i charkdisken. Att kon var åldersbestämd var inget som någon av oss hade noterat på någon annan köttbit förut. För någon dag sedan fick vi reda på hur det kom sig. Kötthandlare åker runt hos våra bönder och köper upp uttjänta mjölkkor som ändå måste gå till slakt.

I vanliga fall brukar man skicka djuren till det kända skitstora slakteriet (inget multinationellt slakteribolag nämnt, inget glömt), men de anser inte att köttet duger till speciellt mycket, och betalar bara en bråkdel av vad ”kohandlarna” betalar per kilo. Vad de därefter gör med köttet vet jag inte. Kanske blir det djurfoder, eller korv. Jag tycker att idén med den rökta bringan är suverän. Inte nog med att vi tar tillvara på maten ordentligt, bönderna får bra betalt också. Bra jobbat, kohandlarn’!

För ett tag sedan basunerade Aftonbladet tämligen felaktigt ut att Jordbruksverket ville införa köttskatt, något som nästan omedelbart dementerades på Jordbruksverkets egen hemsida. Det man syftade till var olika sätt att få folk att äta en gnutta mindre kött. Alla som har någorlunda koll på sina naturkunskaper vet ju att det är både mer hälsosamt, mer ekonomiskt och mer klimatsmart att äta spannmålet direkt, än att först stoppa det i en ko innan man äter det. Inte minst för att det går åt åtskilliga kilo spannmål för att ta fram ett kilo kött, för att inte tala om hur stor areal odlingsbar mark det går åt för att ta fram ett kilo spannmål. Mark som hade kunnat utnyttjas för att istället odla grönsaker med högre energivärde och näringsinnehåll. Frågan är bara om vi egentligen äter så förtvivlat mycket mer kött per person idag? Personligen tror jag att skillnaden ligger i vad det är för kött vi äter, alltså vilka bitar av djuret vi oftast lägger i stekpannan.

Handen på hjärtat, vad har du i frysen? Är det hela djur, eller är det filéer och kotletter? Jag har naturligtvis inga bevis för mitt påstående, men jag misstänker att den stora ökningen av djuruppfödning och slakteriverksamhet beror på att vi främst stoppar alla de finaste och möraste köttbitarna i kundkorgen. Genom sig själv känner man ju andra, som det heter. Jag menar, två kilo kycklingfiléer för en hundralapp. Det är billigt, det är gott och inte minst lättlagat. Vad har hänt med resten av kycklingen? Ja, förhoppningsvis har det blivit husdjursfoder eller kycklingkorv. I värsta fall har det eldats upp för att det inte har funnits någon marknad för det. Om vi sedan tänker att vi bara äter kotletterna på en gris och filén på en oxe, så blir det rätt mycket kött som det går åt per familj, men som aldrig äts. Om man sedan tillhör den gruppen som räknar in den levande varelsens liv i det hela, så är det ofantligt slöseri. Om inte annat, så ett ofantligt slöseri med resurser. Jag brukar gå och titta efter vad det finns för bitar i köttdisken. Det är idel ”finkött” och inget annat. Svans, tunga, hjärta, lever och märgben går knappt att få tag på längre, om man inte beställer det i förväg.

Det är många ”back-to-basic-förespråkare” som figurerar i media nu för tiden, som försöker få oss att vara ekonomiska och börja ta vara på hela djuret när vi nu ändå har slaktat det. Jag tycker att det värt att lyssna på, och jag tycker personligen att det är synd och skam att kasta bort bra mat, bara för att man inte är van vid att tillaga det. Att rynka på näsan åt en fin bit kött för att det kommer från en gammal mjölkko är alltså bara ganska fånigt. Men vem vet, jag kan ha fel! Kanske blir gammal mjölkko lika mycket inne-mat på krogen som kråka och havregrynsgröt var för bara ett par år sedan. Fast å andra sidan, hur många av oss kokar kråka hemma på spisen, bara för att det serveras på krogen? Vi konsumenter gör nog klokast i att skapa våra egna coola hushållningstrender istället. Det känns mest pålitligt.

Vanja Gauffin

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s