Gästkrönika: Buddismen, fredens religion?

Ett av mina favorit ämnen i skolan och ända fram till idag är religion. Jag är själv Kristen men vill absolut inte kalla mig religiös. Krig och konflikter har alltid funnits, från Kain som dödade en fjärde del av jordens befolkning till de krig och religiösa konflikter vi ser idag. Merparten av de vi ser idag är pådrivna av Muslimer som inte är bekväma att leva under en icke Islamistisk teokratiskt stats kontroll.

Själv behöver man inte gå långt för att hitta oroshärdar som kostar liv dagligen, en bit härifrån i södra Thailand så bombar och lemlästar muslimer thailändska statsanställda i stort sett varje dag, en liknande konflikt pågår i södra Filippinerna, det pågår konflikter i Burma, Nord Korea, Kongo, Sudan, Syrien mm mfl. Vad vill då dessa, nja så klart handlar det om makt och inte så sällan religion.

Man kan hitta religiösa krig i Guds namn inom alla religioner trots att alla religions stiftare förutom Muhammed var freds predikanter. Att sedan dess efterföljare inte fattat detta är bara att beklaga.

Det finns en socker söt, Nalle Puh förljugenhet när det kommer till västerlänningar och buddism. Jag ser ofta kommentarer på Facebook och andra forum där man säger ”tacka vet jag buddism, det är fridens religion och de krigar aldrig”. Så gulligt, så naivt men ack så fel. Buddister är vanliga människor av skrot o korn liksom vi alla är oavsett religion eller avsaknad därav. Ta bara konflikterna mellan de båda buddistiska staterna Thailand o Burma som låg i krig i stort sett från 1200-1800 talet. Så sent som idag läser jag i Bangkok post om striderna om ett gammalt khmer tempel vid namn Preah Vihear på gränsen mellan Thailand och Kambodja. Kampen om detta tempel driver upp tempen i de fredliga buddisterna så man gärna skjuter på sin motståndare.

På samma sätt som Katolikerna hade korsriddare och Muslimerna nu har jihadister så hade Buddisterna krigar munkar som levde i beväpnade kloster och var med o stred. Fridens Tibet var bland annat i krig påkallat av den femte Dalai Laman 1642, ett oerhört blodigt sådant. Zen buddisterna i Japan eldade på trupperna i andra världskriget. Konflikten på Sri Lanka där ca 70 000 människor miste livet är en annan konflikt med buddister inblandad med flera.

Sen för att inte tala om kampsport. Ok, man lär ut att de skall bara användas som försvar, men när man ex tävlar i Thai boxning så skvätter blodet och inte så sällan hålls fighterna på tempel områden. Ibland munkar är detta kampsport väldigt populärt som träning och lika gammalt som buddismen själv.

Fredens religion är nog svår att finna, det viktiga måste ändå vara frid i hjärtat, jag avslutar med Jesus ord i Johannes evangelium: ”Frid lämnar jag efter mig åt eder, min frid giver jag eder; icke giver jag eder den såsom världen giver. Edra hjärtan vare icke oroliga eller försagda”.

Robin Coster

En kommentar

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s