För en kort stund blir den fattige rik

Pengar är inte allt. En klyscha – eller en sanning? Tja, det beror förstås på vem som säger det.

För den som har pengar är det givet att det blir en ganska betydelselös ingrediens i vardagslivet. Det man har, det tar man ofta för givet, såsom en tillgiven hund, en trofast vän eller en rejäl lönecheck varje månad. Det blir inte så viktigt. Och då är det naturligtvis lätt att kasta ur sig att pengar inte är allt. Man gör det dessutom gärna med ett lite lagom nedlåtande tonfall, som om man gärna vill visa den mindre bemedlade omvärlden att den minsann fått vikten av pengar helt om bakfoten.

Samtidigt visar man gärna upp vad man har. Hus och bil, båt och sommarstuga. Utlandsresor och dyra krogbesök. Nej, jag säger inte att det är fel. Var och en har rätt att göra vad han eller hon vill med sina pengar, så länge man arbetar vitt och betalar sin skatt. Felet ligger i den falska ödmjukheten som vi så ofta ser prov på. För vad skulle de välbesuttna göra utan de där pengarna, som de tycker är så oviktiga? Gallskrika, förmodligen.

För den som inte har blir det helt annorlunda. När hyran ska betalas, när telefonräkningen kommer, när studielånet droppar in – när man måste tänja ut varenda hundralapp för att få den att räcka till – då blir pengar oerhört viktiga. Samtidigt kan man leva på nästan ingenting, om man måste. Vilket många faktiskt gör idag – fler och fler, om statistiken visar rätt siffror. Barnfamiljer, studenter, pensionärer. Alla de, som inga pengar har men som så innerligt väl skulle behöva en extra slant.

Här i Stockholm får en fattig student betala mer för en trång liten etta med pentry än jag betalar för min trerummare med kök; extrajobb är ett måste vid sidan av studierna och ändå blir det mest nudlar i kastrullerna.

Dock finns det gratisnöjen här i livet. Naturen finns här för oss alla. Våren ler även mot den som inte har råd att åka till Alperna eller ens fjällen, vistas i sin egen fritidsstuga eller fara på exotiska utlandssemestrar. Det går att resa i närmiljön, att njuta av vårvärmen vid den närliggande sjön, att grilla majskolvar på engångsgrill och gå ut i skogen och njuta av fågelsång och träden som börjar knoppas.

Och just i den stunden känns det ibland som om det ändå finns en viss sanning i den uttjatade gamla klyschan. För en kort stund, när man får en frist från de betungande penningbekymren, blir även den fattige rik.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s