Välkommen Fru Vår!

Äntligen har golfströmmens varma vindar nått landet och med den kommer tranorna och svanarna i stora flockar. Det hoas och det tjoas på varenda slätt, vid varenda vattensamling och det är en välkommen kör vid den här tiden på året. Solen bryter igenom molntäcket och utomhustermometern visar i skrivande stund på härliga åtta plusgrader. Så talar en sann nordbo: Härliga åtta plusgrader… En medelhavsbo hade ju förstås varit föga imponerad. När den här krönikan är färdigskriven ska jag hoppa i mina trädgårdskläder och ge mig ut för att städa upp allt det som jag aldrig brydde mig om att plocka in innan vintern kom. Ja, jag ska köra min höststädning nu, tänkte jag. Den regniga sommaren förra året gjorde mig nämligen säker på att vi inte skulle få någon vinter. Jo, tjena.

I trädgården ligger vattenslangar, hinkar, urnor, krukor och odlingsbackar utspridda som om det vore mitt under högsäsongen. ”Det blir ingen vinter i år”, muttrade jag så sent som i början av december. Jag var nedslagen för den dåliga sommaren som hade resulterat i grönsaker som antingen hade vuxit sig alldeles för stora, eller inte vuxit alls. Jag var deprimerad för att bina hade haft en förhållandevis dålig säsong och för att honungen hade fått för hög vattenhalt.

”Jag plockar in grejerna imorgon.”

Strax efter jul kom vintern, sedan blev den kvar… och blev kvar…och blev kvar. Någonstans under snödjupet låg alla mina trädgårdsredskap och urnor. På Facebook spreds frustrationen över den långdragna kylan trots strålande solsken. Alla ville ha sol, alla ville ha värme och alla ville ha vår. Jag som normalt är en ”vädergnällsmotståndare”, då jag anser att det är ganska dödfött att försöka hata bort dåligt väder, kände sympati och förståelse för vädergnällsmaffian. Jonas Gardell skrev något i stil med ”gammal snö i april är som en gäst som inte fattar när det är dags att gå hem”. Någon annan hade gjort en voodosnögubbe som låg på deras altangolv, genomborrad av varenda kökskniv de hade kunnat uppbringa.
Dö då, vinterjävel!!!

I april får man dock räkna med väder. Det är ju det enda man kan vara säker på när det gäller april; Det blir väder, och jösses vad med väder det brukar bli! På samma dag kan det ju komma snö, hagel, regn, sol och åska och det finns inte mycket annat att göra än att gilla läget och vänta ut månaden. Det värsta haglet jag någonsin varit med om, kom ned i Tidaholm för ett par år sedan. Hagel stora som pingisbollar kom farandes, slog bucklor i biltak och hål i altantak. Inte nog med att de var stora och därmed fullständigt livsfarliga, de hade taggar också! Alltså kan man vara ganska tacksam om det bara kommer snöflingor dalande i april. Det lär ju ändå inte bli liggande.

Men nu är ändå våren här. Korna får komma ut och sträcka på benen och råmar högt så att det hörs över hela nejden. Bina får äntligen flyga ut och göra ifrån sig, de som har suttit och hållit sig hela vintern. Spannmålsbönderna svär och sliter sitt hår över att tranorna invaderar deras åkrar och äter upp deras utsäde. Sorkar och mullvadar gräver stora jordhögar på varenda grön plätt de hittar. Temperaturen kryper uppåt på plusskalan och jag ska som sagt gå ut nu och jobba vidare med min höststädning. Det har jag verkligen sett fram emot. Jag, som inte ens är färdig med förra vårens ogräsrensning i rabatterna.

Jag säger bara: Välkommen Fru Vår!

Vanja Gauffin

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s