Handel med gula post it-lappar

I tidningen Skogsaktuellt Nr.3 2013 kan man läsa att Södra gick 929 miljoner kronor back förra året. För mig är det ofantligt mycket pengar, men man inser snart att pengars värde är relativt, eftersom Södras omsättning var 16,8 miljarder kronor. Vad är då en knapp miljard i sammanhanget, om inte en ”piss i Nilen”, något som man tar igen vid ett senare tillfälle?

Jag har kämpat med ekonomi hela livet och kan, utan överdrift, säga att jag inte är speciellt bra på det och vet precis hur svårt det är att hålla ordning på siffrorna och hur lätt det är att gå omkull. Därför blir jag lite rädd när jag tänker på vilka siffror det helt respektlöst bollas med i världen. När betalningsmedlet myntet uppfanns, var det tänkt att ett stycke metall som hade ett visst värde skulle kunna bytas mot varor eller tjänster som betingade samma värde. Hade man inte tillräckligt med mynt, fick man låta bli att handla, alternativt försöka byta till sig varorna mot andra varor eller tjänster med samma värde. Senare byttes de tunga mynten ut mot vackert utsmyckade papperslappar, som var lättare att bära med sig, men handelsreglerna var fortfarande desamma.

Sedan hände något märkligt.

Pengarna förvandlades till siffror i tabeller och databaser istället, och handel bedrevs genom att flytta siffrorna mellan tabellerna. När digitaliseringen kom, ökade siffertrixandet markant och finanshajarna har sedan dess haft fullt upp med att balansera marknaden och se till att den inte överhettas, eftersom antalet sifferkombinationer långt överskrider värdet i faktiska sedlar och mynt. Om alla som har ”pengar på banken” skulle vilja hämta ut sina pengar samtidigt, skulle det ta stopp redan ute på gatan, för det finns inte så mycket fysiska betalningsmedel i verkligheten. Man talar om att pengarna finns i värdet på anläggningar och tillgångar, men det värdet består ju bara så länge som tillgångarna är attraktiva. Man skulle alltså kunna säga att vi har börjat handla med gula post it-lappar som det står ”IOU” på, inringat med ett litet hjärta i tusch.

USA står i skuld till Kina och när vi pratar om de beloppen kan vi glömma allt om Södras hyss. Enligt en artikel i finanstidskriften Forbes i Januari i år, uppgick skulden till nästan en trillion USD, alltså 6,49 trillioner svenska kronorJag vet knappt ens hur man skriver ut det värdet i siffror.
Det är så sant som det är sagt:
Det kostar att ligga på topp…

Vanja Gauffin

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s