Det familjära med högtider, bevara!

Påskens historia känns ju rätt glasklar. Det är en religiös högtid i grund och botten. Det ska jag inte kommentera alls, känns bäst att hålla sig borta från den diskussionen. Vi måste få tro det vi vill (punkt).

Som inte supertroende, på något vänster, kan jag dock känna en saknad av det traditionella pysslet. Det såg jag fram emot när jag var yngre och kan tycka att det är väldigt tråkigt att färre och färre gör det numer. Kanske har det bara förändrats? Kanske har jag bara blivit äldre?

Jag kommer ihåg när jag var liten och ute i stugan, solen började värma och det var en fröjd att vara ute. Såhär långt har mycket inte förändrats. På morgonen trodde jag på allvar att haren hade gömt ägg åt mig, jag längtade efter att måla ägg och påskriset med vippor var ett måste.

Numer känns det inte som om lika många gör det, som om pyntet med påsken är lika omfattande. Det springer inte runt påskkärringar och det vimlar inte av vippor eller målade ägg. Jag hoppas innerligt att det inte är en skrämselteknik som gör att dessa fenomen inte förekommer mer. Att det ska vara ”farligt” att vara påskkärring.  I så fall är det tråkigt om dagens informationskrav ska bidra till att sånt här ”äkta” försvinner. Det ökade kravet på information har ökat det vi känner till, det var nog minst lika ”farligt” att vara påskkärring när jag var ”liten”.

Var är vi på väg när traditioner blir ”farliga”?

Det tråkiga att se fram emot nu är mat med familjen. Inget illa mot det, absolut inte men jag vill åt mer. Mycket vill ha mer.

I vanliga fall gillar jag inte säsongsbetonat pynt, men påsksaker (nästan allt) känns mindre stressigt på något sätt. Så jag måste buga inför påsken, även fast jag är rädd för fåglar. Min tro är kreativitet, jag har valt att tro på det (punkt).

Och, du, snälla säg att jag har fel.

2 kommentarer

  1. Ja, du har fel ;)) Påsken är, som de flesta högtider ”förkristnad” och har sin ursprungliga tradition i hedendomen. Bästa sättet för kyrkan att få folk att fira kristna händelser var att helt sonika placera ut dem på de hedniska punkterna. Midsommarafton försökte de exempelvis att förära Johannes Döparen, men det gick ju som vi vet inte så bra. Hoppas att påskfirandet blev bra, alla fjäderfän till trots! :)

    Gilla

  2. Aah, jag tar tillbaka det jag skrev, du har inte fel. Religiös, ja. (Kristen, nej, men det var det ju inte frågan om) Läser man bara hälften blir man klar så mycket snabbare, du vet ;)

    Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s