I Henriket

Det var en gång ett litet vackert rike som låg östan om sol och västan om måne. Landets drottning hette Henrike, och landet hade samma namn: Henriket.

Nu var det så med denna drottning att hon egentligen inte ville kallas drottning, för hon tyckte det var orättvist att flickor bara fick vara drottningar, och inte kungar. Därför bestämde hon sig en dag för att i Henriket skulle det inte finnas flickor och pojkar, alla skulle kallas flojkar istället. Och några kungar eller drottningar skulle det förstås inte heller finnas då, utan alla sådana skulle kallas knuttingar.

Knuttingen av Henriket var alltså en flojke som hette Henrike. Fast det var ju inte heller så bra, kom Henrike en dag på då hon satt på sitt slott och inte hade något att göra. Om hon kallades Henrike kunde man ju tro att hon var en flicka, och det var hon ju inte- usch och fy. Så hon bestämde sig för att byta namn. Först tänkte hon heta Henrik, men det lät som en pojke, och det var hon ju inte – usch och fy. Istället hittade hon på namnet Hent. Det var ett jättebra namn, tyckte hon, för det passade bra på en flojke.

Men knutting Hent av Henriket var fortfarande inte nöjd. För om man skulle skriva om henne, måste man ju ibland kalla henne ”henne”. Och då lät det ju i alla fall som om hon var en flicka – och det var hon ju inte, för såna fanns ju inte eftersom alla i hela Henriket nu var lika och det inte fanns några skillnader på dem.

Då kom hon på att man inte längre skulle säga ”han” och hon” om flojkarna, utan ”hen”. Hon funderade ett tag eftersom ”hen” ju egentligen var ett ganska löjligt ord som lät lite grann som en höna och kanske skulle leda tankarna till kokta ägg och kyckling-på-fredag. Men till slut bestämde hon sig i alla fall för att det skulle bli ”hen”. Alla flojkar i Henriket skulle nu kallas ”hen” istället för ”han” och ”hon”.

Nu skulle man kanske tro att hen var nöjd, knutting Hent av Henriket. Men icke sa Nicke – förlåt, jag menar Nickat. Det fanns ju en massa olikheter kvar fortfarande, som måste rättas till. Det fanns ju fortfarande en massa djur av olika raser. Det var ju inte bra, alla djur skulle vara lika så att man inte dömde dem på grund av deras ras (en del trodde nämligen exempelvis att åsnan var envis och räven listig). Knutting Hent grubblade och grubblade. Hur skulle detta lösas?

Så kom hon på den lika enkla som kloka lösningen: Alla djur skulle kallas ”skvadraffer”. Och eftersom Hent var knutting så var det hon som bestämde allt, så det blev som hon ville. Från och med den dagen bodde det skvadraffer i skvadraffkojorna på tomterna, det låg små söta skvadraffer och spann i knäet på sina mussar (det kunde ju inte heta ”husse” och ”matte” längre eftersom man då kunde tro att det fanns skillnader på flojkar och flojkar) och småbarnen tjatade på sina föräldrar att de ville ha en bur med skvadraffer som de skulle sköta alldeles själv i hundratusen år. Det blev lite tråkigt i djurparkerna som bara hade skvadraffer, men jämlikt blev det i alla fall.

Men knutting Hent var ändå inte nöjd. Det fanns ju en massa blommor som hette olika. Det gick ju bara inte an, eftersom man då kunde tro att det fanns skillnader mellan dem. Knutting Hent bestämde sig för att alla blommor skulle heta ”pensioner”.

Det var ett jättebra namn, och det blev lätt för skoleleverna när de skulle ha biologi nu när alla blommor var av samma art. Det enda som blev besvärligt var att hitta sju sorters blommor till midsommarnatten, men lite svinn fick man ju ändå räkna med. Och så där höll hen på, knutting Hent, och pulade med namn och beteckningar i Henriket.

Till slut kunde man inte se någon skillnad på någonting, utan allt var en enda härlig grå massa av likheter. Då blev Henriket inte bara ett sagorike, utan också ett riktigt drömland. Eller hur?

Kjell Dellert

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s