Sex smakar bättre med kärlek som tillbehör

Två av tre svenska ungdomar mellan 15 och 20 år har haft oskyddat sex. Det avslöjar RFSU, som gjort en undersökning om de nordiska sexvanorna. En för hög siffra, anser de, och det har de ju rätt i. Men med tanke på att det är RFSU som i mångt och mycket har styrt sexualupplysningen under de senaste decennierna ger siffrorna anledning till en rejäl portion självrannsakan. Hur står det egentligen till med sexualupplysningen – och hur står det till med sexualmoralen?

Jag vet. Sexualmoral är fult, fel och förfärligt. Den som ens vågar andas om att man bör iaktta en viss försiktighet med sina utsvävningar blir genast kategoriserad som reaktionär och kärlekslös. Men bara för att ett ord blir omodernt innebär det inte att begreppet i sig mister sin betydelse. Det visar inte bara ovan nämnda siffror – utan också det faktum att svenskarna, enligt samma undersökning, är de som är mest missnöjda med sitt sexliv.

Det är egentligen inte det minsta förvånande. Sex och kärlek hänger så intimt samman att sexualiteten börjar halta betänkligt om man tar bort kärleken. Ändå är det just detta som skett, och fortfarande sker, i Sverige. Vi översvämmas av sex och av budskapet att sex uteslutande är vackert och fint. Och propagandan får konsekvenser. Följaktligen drömmer inte de missnöjda svenskarna om fördjupade kärleksrelationer eller ett mer innerligt sexliv. Nej, enligt RFSU: s undersökning är det gruppsex som står högst på listan hos de svenska män och kvinnor som är missnöjda med sitt sexliv. I ett samhälle så översexualiserat som Sverige befästs tron på att sexlivet kan förbättras endast om man tänjer ut gränserna mer och mer. Idag drömmar om gruppsex – i morgon… Ja, vad? Allt är okej – ingenting är tabu. Prova på bara, för att ha sex är inte märkvärdigare än att knapra i sig ett äpple.

När någon dristar sig att kritisera RFSU för deras extremliberala sexualundervisning hävdar de envist att de diskuterar sex med de unga utifrån de ungas egen verklighet. Men det är inte helt med sanningen överensstämmande. De ungas verklighet skapas nämligen av vuxna förebilder. Det är ju inte 15-åriga högstadieelever som skapat det översexualiserade samhället, utan de vuxna. Och när de vuxna förebilderna låter sin egen bristande sexualmoral styra över förnuftet går även de ungas verklighet överstyr. Sex blir lösningen på allt, och ju mer avancerat sex desto bättre. Mot den destruktiviteten hjälper ingen upplysning i världen, det har RFSU klart och tydligt visat under de senaste decennierna.

I kärleksfulla relationer, som bygger på djup och insikt och förståelse, är sex det kanske mest innerliga beviset på att två människor hör samman. Men när sex blir en rätt som serveras för sig blir den ganska smaklös, med en destruktiv biton och utan den där goda eftersmaken som det får när den serveras med kärlek.

Vad Sverige behöver är människor som vågar stå upp för en sund sexualmoral och som vågar hävda de ungas rätt till kärlek före sex. Först då kan den onda spiralen brytas. Och först då blir sex vackert och innerligt igen.

Bitte Assarmo

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s