Kräftor, krondill och lilla nubben…

Nu är det dags igen. Jag talar om kräftorna förstås – de rödskaliga delikatesserna, serverade med krondill, smör och bröd och dessutom lilla nubben därtill. Som för den delen inte brukar vara så himla liten. I många fall tycks alkoholkonsumtionen vara det viktigaste på hela kräftskivan.

Men med eller ännu hellre utan sprit är kräftskivan en av de härligaste festerna på hela året. Och trots att man numera får äta kräftor året om är det ändå just i augusti, de passar bäst.

Själv är jag måttlig med spriten – i alla fall på äldre dar. Numera uppväger nämligen inte ens rusig kväll de kopparslagare som jag får dagen efter. Men kräftorna gillar jag, och det har jag alltid gjort. Jag minns hur jag som barn var med och fiskade kräftor i Timsälven i min hemstad Karlskoga. En halv natt tog det och när vi for hem strax före gryningen var vi fullastade med krälande skaldjur i hinkar och baljor. Hur många tjog som helst, och när vi kom hem vräkte mamma ner allesammans i badkaret.

Hade vi bott i Lönneberga skulle de väl ha rymt under natten, varvid min käre far skulle ha fått ett tjuvnyp i stortån när han klev upp ur sängen. Så blev det nu inte, utan mamma kunde koka dem i lugn och ro och när kvällen kom frossade vi på nykokta kräftor, med smör och bröd och stark ost.

Idag är det närmast omöjligt för många att komma åt att fånga egna kräftor. Efter kräftpesten har beståndet aldrig riktigt blivit detsamma, och även om de finns i butik och saluhallar har de flesta av oss inte råd med det löjeväckande kilopriset på svenska kräftor. Vi får hålla till godo med turkiska, kinesiska eller amerikanska.

TV: s snobbiga kockar och andra besserwissrar påstår förstås att det knappast går att äta något annat än de svenska kräftorna; ja, de formligen grimaserar av avsmak när de tänker på frysdiskarnas kräftor, så pinsamt tillgängliga för alla och envar! Men det är ju bara kvalificerat struntprat,  för det går alldeles utmärkt att käka köpta importerade kräftor.

Ett bra tips för den riktigt kräsne är att koka om de frysta kräftorna i ny fräsch lag som de får kallna i. Massor med krondill, gott bröd och en läcker ost gör susen och du kan fira kräftsäsongen även om du varken har massor med pengar eller tillgång till egen kräftsjö. På balkongen, i trädgården, eller varför inte ute på gården tillsammans med grannarna? Det finns inget bättre avslut på sommaren än en smakrik kräftskiva i augustikvällens sken – och ingen bättre förberedelse för den färgsprakande hösten…

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s